Doprava zadarmo pri nákupe od 59 EUR.

Sterilizácia fenky

Sterilizácia fenky 

Je to pre moju fenku dobré alebo nie? Ako to prebieha? Ako dlho trvá rekonvalescencia? Koľko stojí takýto zákrok?

V tomto článku sa dozviete odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky.

 

METÓDY STERILIZÁCIE

V dnešnej dobe sa sterilizácia dá vykonať už aj laparoskopicky. Pri tejto metóde psík nedostane domov už žiadne lieky, celková rekonvalescencia je však rovnaká ako pri klasickej metóde. V tomto článku si bližšie popíšeme klasickú metódu, ktorú pred pár dňami absolvovala aj naša Megy (pudlík 4 roky).

AKO TO PREBIEHA?

Deň pred sterilizáciou fenka môže normálne prijímať potravu či piť vodu. V deň, kedy sa bude zákrok vykonávať nesmie fenka prijímať potravu (aby bola aspoň 12 hodín nalačno), vodu pred zákrokom môže. Po príchode na veterinu bude fenke zavedený katéter do žily, následne bude fenka uspaná. Tento zákrok sa robí v celkovej anestézií, s monitorovaním životných funkcií a s infúziou počas celého zákroku. Bruško bude oholené v potrebnom rozsahu a dezinfikované, aby bola zabezpečená sterilita pri zákroku. Rez bude vedený v stredovej línii v dĺžke minimálne nutnej, aby bolo možné bezpečne manipulovať s pohlavnými orgánmi. Sterilizácia sa môže vykonať dvoma rôznymi metódami, a to buď odstránením iba vaječníkov, alebo vaječníkov spolu s maternicou. Metóda sa zvolí podľa vhodnosti u konkrétneho jedinca. Bruško za zašije v troch vrstvách, pričom tá posledná vrstva- koža sa uzatvorí buď jednotlivými stehmi uzlenými von, ktoré sa o 10 dní odstránia, alebo vnútrokožným stehom so vstrebateľným šicím materiálom, ktorý vôbec nebude navonok vidieť a ani ho netreba vyberať. Sučka dostane tiež injekciu s antibiotikami, ktoré ju pokryjú na potrebné obdobie a samozrejme analgetikum (liek proti bolesti). Domov pôjde až po úplnom odoznení narkózy ešte v ten istý deň, ako sa vykonal zákrok. Doma jej treba zabezpečiť kľudné, pohodlné a bezpečné miesto na bezproblémovú rekonvalescenciu aspoň 2 dni po zákroku. Bude mať nasadený ochranný golier alebo nemocničné pyžamko, aby si ranu nemohla lízať, čo by skomplikovalo hojenie. Fenke bude potrebné doma podávať lieky, ktoré Vám veterinár dá. Budú to jednak lieky proti zápalu či infekcií a aj lieky proti bolesti. 

REKONVALESCENCIA

Rekonvalescencia trvá približne 14 až 21 dní. Prvý deň je pre fenku ale aj jej majiteľa náročný. Fenka zväčša nechodí, odmieta potravu či vodu. Netreba ju nútiť. Potrebuje sa z toho iba vyspať. Na druhý deň začne pomaly sama chodiť, začne jesť aj piť. Vyvenčí sa sama. POZOR, tu je dôležité, aby ste fenku prvé dni venčili výlučne na vodítku, zabránite tak nechcenému rozbehnutiu sa za niečím (mohla by si tým potrhať stehy). Prvé dni nevenčite fenku dlho, iba kvôli vykonaniu potreby. Musí naozaj veľa oddychovať. Na ďalšie dni je fenka opatrná v pohybe, nesmie vyskakovať (na gauč), zoskakovať, utekať, skákať. Úplne normálna aj v pohybe je fenka po tých 21 dňoch. 

https://www.pudlicek.sk/obojky-a-popruhy

 

VÝHODY STERILIZÁCIE

-zabránenie neželanej gravidity

-eliminácia nežiadúceho správania spojeného s pohlavným cyklom

-prevencia ochorenia pohlavných ochorení

-sterilizácia predlžuje život o 2 až 3 roky

-sterilizácia nemá žiadny vplyv na zmenu správania psíka

NEVÝHODY STERILIZÁCIE

-u niektorých sučiek sa môže vo vyššom veku vyvinúť tzv únik moču, tento stav je však riešiteľný

-u väčšiny sterilizovaných feniek vzrastie apetít, a tým riziko vzniku obezity. Tomu sa však úpravou stravy a dostatočným pohybom dá zabrániť.

KOĽKO STOJÍ TAKÝTO ZÁKROK?

Cena sterilizácie fenky je veľmi individuálny od danej veteriny, od miesta, kde sa veterina nachádza a aj od metódy, ktorá sa použije. Laparoskopická metóda je nákladnejšia ako klasická.

Je to cca od 80 - 300 EUR.

Konkrétny príklad: Veterinárna poliklinika Nové Zámky, cena úkonu 95 EUR (rok 2021). 

V AKOM VEKU DAŤ STERILIZOVAŤ FENKU?

Kedykoľvek od obdobia tesne pred prvým háraním (toto nastupuje vo veku od 6 do 12 mesiacov v závislosti na plemene) až do veku kedy výhody sterilizácie ešte stále prevážia riziká spojené s anestéziou a chirurgiou u staršieho jedinca, avšak mimo obdobia ruje, v prípade sučky po pôrode je vhodné počkať do odstavu šteniat. Výhodou sterilizácie pred prvou rujou je zníženie rizika vzniku nádorového ochorenia mliečnej žľazy na nulu. Ak sa zákrok naplánuje v období medzi prvým a druhým háraním, organizmus bude už telesne vyvinutý a riziko neskoršieho vzniku nádoru mliečnej žľazy je ešte veľmi nízke.