Doprava zadarmo pri nákupe od 59 EUR.

So psíkom do zahraničia

Plánujete dovolenku k moru s Vašim psím kamošom?

Neviete čo všetko treba pred cestou vybaviť a čo netreba zabudnúť?

Tu sa dozviete všetko čo potrebujete pred Vašou cestou vedieť.

Poďme na to!

 

1. CESTOVNÝ PAS, OČKOVANIA, ZDRAVIE PSÍKA 

Pred cestou je nutné spoločenskému zvieratku dať vystaviť cestovný pas (u veterinára na počkanie, približná cena 15-20€).

Potrebné je so sebou mať aj klasický preukaz zvieraťa, aby ste mohli doložiť všetky povinné očkovania. Každý štát vyžaduje iné očkovania (niektoré štáty vyžadujú očkovania navyše, ktoré u nás nie sú povinné). Do väčšiny okolitých krajín (Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Chorvátsko, Slovinsko, Rakúsko) sú postačujúce povinné ročné očkovania (najdôležitejšie očkovanie je proti besnote!).

POZOR! Ak chcete cestovať do zahraničia so šteniatkom, musí byť zaočkované proti besnote a musí uplynúť doba od podania vakcíny najmenej 3 týždne (až vtedy pustia šteňatá do zahraničia). Mladšie šteniatka ako 4 mesiace nesmú cestovať do zahraničia.

Ďalšou dôležitou podmienkou pred cestou je vystavenie potvrdenia o zdravotnom stave zvieraťa. Taktiež to spraví veterinár na počkanie (musí psíka prezrieť), približná cena 5-10€. Toto potvrdenie nesmie byť staršie ako 5 dní pred prekročením hraníc. 

Psíka je potrebné pred cestou odčerviť (tiež je potrebné to zapísať do preukazu) a POZOR! najdôležitejšie je psíka odčerviť po príchode domov z dovolenky (mohol by priniesť parazity, ktoré sa u nás nevyskytujú).

 

2. ČO NEZABUDNÚŤ ZBALIŤ

 Zoznam potrebných vecí na dovolenku:

-cestovný pas a preukaz zvieraťa

-vodítko a popruhy, pás do auta (psík musí byť počas cesty autom riadne pripútaný) (https://www.pudlicek.sk/obojky-popruhy-voditka/)

-lekárnička pre psíka (dezinfekcia, obväz, potrebné lieky na hnačku, prípadne alergickú reakciu ... atď)

-kakosáčky (https://www.pudlicek.sk/doplnky/)

-jedlo, misky, pamlsky (https://www.pudlicek.sk/pamlsky/)

-pelech, obľúbená hračka (https://www.pudlicek.sk/hracky/)

-osuška, chladiaca podložka

-iné (pre bezsrsté plemená vhodné oblečenie) (https://www.pudlicek.sk/tricka/)

 

3. SAMOTNÁ CESTA AUTOM SO PSÍKOM

Tak ako sme písali vyššie psík musí byť počas celej cesty autom pripútaný pásom pre psov. Majte so sebou dostatok čerstvej vody pre psíka. Ak mu býva v aute zle, choďte s ním na lačno (nejesť 5 hodín pred cestou), ak psíkovi zle nebýva aj nejaké jedlo. Nezabúdajte na pravidelné prestávky (vyvenčenie, krátka prechádzka). Ideálny interval je na zvážení každého majiteľa, každý psík zvládne inak dlhú dobu bez vyvenčenia. 

POZOR! V žiadnom prípade nenechávajte psíka v aute samého bez dozoru! V lete hrozí prehriatie (môže spôsobiť smrť). 

 

4. RADY NA ZÁVER

Nezabudnite dať psíkovi na obojok v prípade straty na seba telefónne číslo so slovenskou predvoľbou +421!

Na dovolenke v letných mesiacoch treba myslieť v prvom rade na to, aby nedošlo k prehriatiu psíka. Vyhýbajte sa priamemu slnku, rozpálenému asfaltu. Nedovoľte psíkovi na dovolenke čokoľvek zbierať zo zeme a zjesť! Vždy majte pri sebe pre psíka vodu. Po kúpaní v mori, treba psíka vždy osprchovať čistou vodou (ak sa nenachádza na pláži, urobte tak na ubytovaní). Keby sa Vám čokoľvek na psíkovi nezdá, nebojte sa vyhľadať veterinára aj v zahraničí. Ide predsa o život Vášho domáceho miláčika! :)

 

Tak prajeme šťastnú cestu a peknú dovolenku :)

Pudlíček.sk